As promised, I am posting my code for a simple scientific calculator. This calculator is supposed to allow the following functions to be calculated in addition to the basic calculation such Addition, Subtraction, Division, and Multiplication:
o Tangent
o Square Root
o Sine
o Cosine
o Absolute Value
So far I have been able to code the calculator to handle the above Functions, but I am having problems, believe it or not, with the Basic math calculations. I can figure out how to make the calculator perform:
o Addition
o Subtraction
o Division
o and Multiplication
I can’t seem to get the +, -, *, /, and = buttons to do what they are supposed to; any suggestions?
Santos
Below is my Code:
Public Class FrmSientificCal
Dim dblDisplay As Double
Dim dblResult As Double
Dim strLastOperator As String = ""
Private Sub subUpdateDisplay(ByVal strInput As String)
If strLastOperator = "" Then
Me.txtDisplay.Text = Me.txtDisplay.Text & strInput
Else
Me.txtDisplay.Text = strInput
End If
strLastOperator = ""
End Sub
Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
Me.txtDisplay.Text = ""
End Sub
Private Sub txtDisplay_TextChanged(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles txtDisplay.TextChanged
End Sub
Private Sub btn1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn1.Click
Call subUpdateDisplay("1")
End Sub
Private Sub btn2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn2.Click
Call subUpdateDisplay("2")
End Sub
Private Sub btn3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn3.Click
Call subUpdateDisplay("3")
End Sub
Private Sub btn4_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn4.Click
Call subUpdateDisplay("4")
End Sub
Private Sub btn5_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn5.Click
Call subUpdateDisplay("5")
End Sub
Private Sub btn6_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn6.Click
Call subUpdateDisplay("6")
End Sub
Private Sub btn7_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn7.Click
Call subUpdateDisplay("7")
End Sub
Private Sub btn8_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn8.Click
Call subUpdateDisplay("8")
End Sub
Private Sub btn9_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn9.Click
Call subUpdateDisplay("9")
End Sub
Private Sub btn0_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btn0.Click
Call subUpdateDisplay("0")
End Sub
Private Sub btnDecimal_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnDecimal.Click
Call subUpdateDisplay("")
End Sub
Private Sub btnPlusMinus_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnPlusMinus.Click
End Sub
Private Sub btnClear_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnClear.Click
Me.txtDisplay.Text = ""
End Sub
[My Problem Starts Here]
Private Sub btnCalculate_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnCalculate.Click
End Sub
Private Sub btnDivide_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnDivide.Click
End Sub
Private Sub btnMultiply_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnMultiply.Click
End Sub
Private Sub btnSubtract_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnSubtract.Click
End Sub
Private Sub btnAdd_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnAdd.Click
End Sub
[My Problem Ends Here]
Private Sub btnTangent_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnTangent.Click
Try
strLastOperator = "Tan"
dblDisplay = CDbl(Me.txtDisplay.Text)
dblResult = Tan(dblDisplay)
Me.txtDisplay.Text = CStr(dblResult)
Catch When Err.Number = 13 'Type mismatch
txtDisplay.Text = "ERROR, You must enter a numeric value"
End Try
End Sub
Private Sub btnSquareRoot_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnSquareRoot.Click
Try
strLastOperator = "sqrt"
dblResult = Sqrt(dblDisplay)
txtDisplay.Text = "ERROR, you must enter a numeric value"
End Try
End Sub
Private Sub btnSine_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnSine.Click
Try
strLastOperator = "Sin"
dblResult = Sin(dblDisplay)
End Try
End Sub
Private Sub btnCosine_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnCosine.Click
Try
strLastOperator = "Cos"
dblResult = Cos(dblDisplay)
End Try
End Sub
Private Sub btnAbsValue_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnAbsValue.Click
Try
strLastOperator = "Abs"
dblResult = Abs(dblDisplay)
End Try
End Sub
Private Sub btnExit_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles btnExit.Click
End
End Sub
End Class
Mod Edit: Please use code tags when posting your code ==>
This post has been edited by PsychoCoder: 10 December 2007 - 07:53 PM

New Topic/Question
Reply

MultiQuote

|