Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

  • (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2

15 Replies - 2297 Views - Last Post: 29 August 2016 - 06:16 AM Rate Topic: -----

#1 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 28 August 2016 - 05:00 PM

I'm getting the following error when trying to run programs from VS 2015 Community.
"Error while trying to run project: The system cannot find the file specified"
This happens with EVERY project, even new ones.
I already tried 'Repairing' and uninstalling Visual Studio with no luck.
Any idea? Google doesn't seem to know it either :/

By the way the build is successful and I can run it manually when going to the Debug or Release folder.

Attached image(s)

  • Attached Image


Is This A Good Question/Topic? 0
  • +

Replies To: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

#2 horace   User is offline

  • D.I.C Lover
  • member icon

Reputation: 768
  • View blog
  • Posts: 3,832
  • Joined: 25-October 06

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 28 August 2016 - 10:15 PM

if you do a web search for "error while trying to run project" you will get plenty of links which should help, e.g.
https://support.micr...en-gb/kb/821255
Was This Post Helpful? 1
  • +
  • -

#3 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 03:24 AM

I already told you that I did a google search. I as far as to go to page 5. I tried everything I could find but nothing works.
Was This Post Helpful? 0
  • +
  • -

#4 horace   User is offline

  • D.I.C Lover
  • member icon

Reputation: 768
  • View blog
  • Posts: 3,832
  • Joined: 25-October 06

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 03:51 AM

have you tried Build > Clean solution then Build > Rebuild Solution?
Was This Post Helpful? 1
  • +
  • -

#5 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 03:56 AM

Yes I have, still got the error. But this problem is with VS, not with my projects. Because it's with every single project, old ones and new ones. :c
Was This Post Helpful? 0
  • +
  • -

#6 Michael26   User is offline

  • Futurama: Insert funny joke here
  • member icon

Reputation: 414
  • View blog
  • Posts: 1,664
  • Joined: 08-April 09

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 04:18 AM

So every project gives you the same error, reinstalling Visual Studio give you the same error, you've read 5 pages of google related searches and it STILL gives you the SAME error?
Have you tried formatting your hard drive? That will definitely solve your problem. This is the most extreme error I've seen

This post has been edited by Michael26: 29 August 2016 - 04:19 AM

Was This Post Helpful? 1
  • +
  • -

#7 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 04:39 AM

I probably should do that, but I reinstalled my Windows 10 recently because my PC was getting slow and reinstalling all my applications is a real burden. So I was just wondering if there was a fix I might be missing here.
Was This Post Helpful? 0
  • +
  • -

#8 horace   User is offline

  • D.I.C Lover
  • member icon

Reputation: 768
  • View blog
  • Posts: 3,832
  • Joined: 25-October 06

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 04:49 AM

have you tried using a different directory to hold the project etc
I use VS on Windows 10 without problems but always use my own directories (such as c:\temp) not the default VS would use
Was This Post Helpful? 1
  • +
  • -

#9 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 05:08 AM

Tried that; sadly still the same error. However when I tried to open AssemblyInfo.cs I got "An exception has been encountered. This may be caused by an extension. You can get more information by examining the file ActivityLog.xml". So I did, and I found out that there's something wrong with IntelliTrace:
<entry>
    <record>623</record>
    <time>2016/08/29 12:05:43.603</time>
    <type>Error</type>
    <source>Editor or Editor Extension</source>
    <description>System.IO.FileNotFoundException: Could not load file or assembly &apos;Microsoft.IntelliTrace.Package.Common.14.0.0, Version=14.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a&apos; or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.&#x000D;&#x000A;File name: &apos;Microsoft.IntelliTrace.Package.Common.14.0.0, Version=14.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a&apos;&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.IntelliTrace.SourceControl.HistoricalModeHint.HistoricalModeTagger..ctor(IServiceProvider serviceProvider, ITextBuffer buffer, IVsEditorAdaptersFactoryService adapterFactory)&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.IntelliTrace.SourceControl.HistoricalModeHint.HistoricalModeTaggerProvider.CreateTagger[T](ITextBuffer buffer)&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.Text.Tagging.Implementation.TagAggregator`1.GatherTaggers(ITextBuffer textBuffer)&#x000D;&#x000A;&#x000D;&#x000A;WRN: Assembly binding logging is turned OFF.&#x000D;&#x000A;To enable assembly bind failure logging, set the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog] (DWORD) to 1.&#x000D;&#x000A;Note: There is some performance penalty associated with assembly bind failure logging.&#x000D;&#x000A;To turn this feature off, remove the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog].&#x000D;&#x000A;</description>
  </entry>
  <entry>
    <record>624</record>
    <time>2016/08/29 12:05:43.607</time>
    <type>Error</type>
    <source>Editor or Editor Extension</source>
    <description>System.IO.FileNotFoundException: Could not load file or assembly &apos;Microsoft.IntelliTrace.Package.Common.14.0.0, Version=14.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a&apos; or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.&#x000D;&#x000A;File name: &apos;Microsoft.IntelliTrace.Package.Common.14.0.0, Version=14.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b03f5f7f11d50a3a&apos;&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.IntelliTrace.SourceControl.HistoricalModeHint.HistoricalModeTagger..ctor(IServiceProvider serviceProvider, ITextBuffer buffer, IVsEditorAdaptersFactoryService adapterFactory)&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.IntelliTrace.SourceControl.HistoricalModeHint.HistoricalModeTaggerProvider.CreateTagger[T](ITextBuffer buffer)&#x000D;&#x000A;   at Microsoft.VisualStudio.Text.Tagging.Implementation.TagAggregator`1.GatherTaggers(ITextBuffer textBuffer)&#x000D;&#x000A;&#x000D;&#x000A;WRN: Assembly binding logging is turned OFF.&#x000D;&#x000A;To enable assembly bind failure logging, set the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog] (DWORD) to 1.&#x000D;&#x000A;Note: There is some performance penalty associated with assembly bind failure logging.&#x000D;&#x000A;To turn this feature off, remove the registry value [HKLM\Software\Microsoft\Fusion!EnableLog].&#x000D;&#x000A;</description>
  </entry>


When I try to go into Tools > Options > IntelliTrace it says "An error occurred loading this property page".
Could this (intellitrace) possibly be the cause?
Was This Post Helpful? 0
  • +
  • -

#10 Michael26   User is offline

  • Futurama: Insert funny joke here
  • member icon

Reputation: 414
  • View blog
  • Posts: 1,664
  • Joined: 08-April 09

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 05:17 AM

Have you tried installing earlier version, like VS 2013?
EDIT
This might be a bug
https://connect.micr...ng-new-projects

This post has been edited by Michael26: 29 August 2016 - 05:20 AM

Was This Post Helpful? 1
  • +
  • -

#11 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 05:24 AM

View PostMichael26, on 29 August 2016 - 05:17 AM, said:

Have you tried installing earlier version, like VS 2013?
EDIT
This might be a bug
https://connect.micr...ng-new-projects

The status of that bug says 'Fixed' :/
And no I haven't tried that yet. I'll try that now.
Was This Post Helpful? 0
  • +
  • -

#12 horace   User is offline

  • D.I.C Lover
  • member icon

Reputation: 768
  • View blog
  • Posts: 3,832
  • Joined: 25-October 06

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 05:27 AM

the version I am running is Visual Studio Express for Windows Desktop
Version 14.02542201 update 3

never tried the comunity version
Was This Post Helpful? 1
  • +
  • -

#13 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 05:28 AM

Wait what. Express still exists? I thought that was replaced by Community. What's the difference?
Was This Post Helpful? 0
  • +
  • -

#14 horace   User is offline

  • D.I.C Lover
  • member icon

Reputation: 768
  • View blog
  • Posts: 3,832
  • Joined: 25-October 06

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 05:37 AM

if you look on
https://www.visualst...express-vs.aspx

I use "Express for the desktop"
I remember trying Community, then deleting it and download desktop
cannot remember why - perhaps I thought it was too bloated ??
Was This Post Helpful? 1
  • +
  • -

#15 teunissenstefan   User is offline

  • New D.I.C Head

Reputation: 0
  • View blog
  • Posts: 26
  • Joined: 25-July 15

Re: Visual Studio "Error while trying to run project: The system canno

Posted 29 August 2016 - 05:39 AM

I'll try the Express 2015 first, if that doesn't work either I'll try a 2013.
Was This Post Helpful? 0
  • +
  • -

  • (2 Pages)
  • +
  • 1
  • 2